איך מטפלים בקרע במיניסקוס?

מהו המיניסקוס?

המיניסקוס (נקרא גם "סהרון" בשל צורתו) הינו מבנה עשוי רקמה סחוסית. המיניסקוס ממוקם במפרק הברך בין עצם הירך לבין השוקה. בכל ברך ישנם שני מינסקוסים – המידאלי (התיכון) והליטרלי (הצידי). תפקידם של המינסקוסים הינו לבלום זעזועים אשר נוצרים בעת הליכה, קפיצות ופעילות מאומצת. המינסקוסים בולמים את הזעזועים שנוצרים ומפזרים אותם בכל חלקי מפרק הברך.

כיצד נגרם קרע במיניסקוס?

ישנם שני גורמים עיקריים היוצרים קרע במיניסקוס בברך. ניווני או טראומתי.

קרע ניווני – מרבית המקרים של קריעת מיניסקוס נגרמים לרוב עקב עליה בגיל. במהלך השנים נוצר דלדול והיחלשות המיניסקוס, היחלשות ושינויים במפרק הברך והשרירים הסובבים אותו ובנוסף, פגיעה והיחלשות הקולגן (מרכיב מרכזי במיניסקוס). רוב הקרעים הניווניים נגרמים לאחר גיל 40. עם זאת, ניתן לראות מקרים בגיל צעיר יותר, עקב סיבות הגורמות לעומס על המיניסקוס כמו השמנה או מקרים של מחלות ניוון הפוגעות בסחוסים.

קרע טראומטי – קרע טראומטי, כפי שמעיד עליו שמו, נגרם בשל פציעה (טראומה). הסיבה העירית לקרע מסוג זה, הינה חבלה סיבובית של הברך. סיבוב המתרחש בין השוק לירך, כאשר הרגל "נטועה" בקרקע והגוף מסתובב ביחס לשוק. נוסף על כך, במקרים רבים היווצר קרע במיניסקוס בעת קריעת הרצועה הצולבת ברך. קרע מסוג זה, נגרם רבות עקב פעילות ספורטיבית.

תסמינים (סימפטומים) של קרע במיניסקוס

במרבית מן המקרים של קריעת מיניסקוס, אין כאב חוזר וכרוני ואף מרבית מן האנשים הסובלים מקרע במיניסקוס – אינם מודעים לכך. עם זאת, בעת הקריעה, יורגש כאב חד ופתאומי באזור הברך. ככלל ועם הזמן, ישנם כמה תסמינים המאופיינים בכאב מתמשך בברך, נפיחות קלה, קשוי בהליכה ולפעמים נוצר קושי ביישור הברך.

במקרים קיצוניים ומיוחדים, ישנה "תקיעה" של הברך בעת כיפוף או יישור. החלק הקרוע במיניסקוס נתפס על חלק מן עצם הירך ויוצר תקיעה פיזית של הברך ואינו  מתאפשר כיפוף או יישור. במידה ונוצרת "תקיעה" של הברך, יובל האדם הפצוע ישירות לבית החולים.

אבחון של קרע במיניסקוס

ברוב המקרים, אבחון קרע במיניסקוס יתבצע על ידי אורטופד פרטי מומלץ. האורתופד נעזר בתלונות הפצוע המעידים על תסמינים אופייניים, בדיקה גופנית ושימוש בבדיקת MRI Magnetic Resonance) Imaging) – סריקה המאפשרת התבוננות באיברים פנימיים הכוללים רצועות, סחוסים וכיוצר זאת. על הידי בדיקת MRI, האורתופד יכול לפענח את מיקום הקרע, גודלו והאם נפגעו רצועות נוספות בברך.

טיפול בקרע במיניסקוס

ישנם שני סוגי טיפול בקרע במיניסקוס. שמרני וטיפול בעזרת ניתוח.

טיפול שמרני – במידה וגודל הקרע הינו מזערי ואינו יוצר כאב, ניתן לבצע טיפול שמרני. חיזוק שרירים ומניעת עומס בעזרת פיזיותרפיסט, כדורים נוגדי כאב ודלקת. קרעים רבים מגיבים בצורה טובה לטיפול מסוג זה, והמטופלים חוזרים לתפקוד מלא.

טיפול ניתוחי – ישנם שני סוגי של ניתוחים. הסגו הראשון הינו תפירת החלק הקרוע של המיניסקוס – מומלץ בעיקר לצעירים וספורטאים. הסוג השני הינו הסרת חלק מהמיניסקוס לצורך יישורו או בחלק מהמקרים, הסרת כלל המיניסקוס- נפוץ יותר בקרב מבוגרים.

Uncategorized אוכל אופנה אמצעי מניעה אסתטיקה הריון ולידה זוגיות כללי נופש צרכנות
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מטבח גינה
ארוחות משפחתיות שנעשות יחד עם בני המשפחה הקרובים מספקות תמיד מפגש מיוחד ומהנה, גם בגלל שמדובר על מפגש...
קרא עוד »
יונ 14, 2022
מאכילים חתולי רחוב? חשוב שתדעו שזה יהיה עם מזון שיועיל להם
חתולי רחוב נמצאים בכל מקום וכאן עולה השאלה כיצד להאכיל אותם? האם בזמן שמאכילים אותם מועילים להם או...
קרא עוד »
אפר 19, 2022
איך עושים תיאום מס לחיילים משוחררים?
לא כולם יודעים אך כל הנושא הזה של תיאום מס הוא משהו שמוטל עלינו האזרחים. אף אחד מרשויות המס לא ירדוף...
קרא עוד »
פבר 10, 2022